top of page
  • Foto van schrijverJelle Zonneveld

Hoe werkt het opvangen van regenwater eigenlijk?

Bijgewerkt op: 13 mrt.

Door het veranderde klimaat worden de zomers steeds droger en neemt de regenbuien intensiteit toe, wat zorgt voor overlast! Regenwater opvangen is de oplossing voor dit probleem.


Genoeg redenen om regenwater op te vangen, dat leest u ook in onze blog "10 redenen om regenwater te opvangen". Maar weet u ook hoe een regenwateropvangsysteem werkt? We leggen het hieronder uit.


 

Stap 1

Het eerste en belangrijkste dat nodig is voor regenwateropvangsystemen is natuurlijk de regenval. Het startpunt van regenwater opvangen is het dak, waar op een groot oppervlakte regenwater kan worden opgevangen.

werkwijze wateropslag

Stap 2

Het regenwater loopt vervolgens door de dakgoot en komt via de water toevoer in de watertank terecht. Hier gaat het water door een filter om eventuele bladeren of vuil te verwijderen.


Stap 3

Het water wordt vervolgens in de watertank opgeslagen voor later gebruik. Er zijn veel verschillende maten tanks, afhankelijk van uw budget en hoeveel (regen) water u gaat gebruiken.


Stap 4

Het opgevangen water kan op twee manieren worden gebruikt: of het wordt direct naar een apparaat gepompt, of het wordt eerst opslagen in een expansievat. Als het naar een apparaat wordt gepompt, gaat het door een filter om eventueel vuil te verwijderen. Dit type water is niet drinkbaar en kan worden gebruikt voor wasmachines. U bespaart hiermee op huishoudelijke kosten.

Na het opvangen van water kan het systeem ook aangesloten zijn op een expansievat. Vanuit het expansievat kan het regenwater door de zwaartekracht worden afgevoerd naar toiletten en andere afvoerkanalen op een lager niveau in het huis.



Ondergrondse watertank

bottom of page