top of page
  • Foto van schrijverJelle Zonneveld

8 redenen waarom je regenwater moet hergebruiken.

Bijgewerkt op: 22 apr.

Door het veranderende klimaat, wordt het in onze zomers steeds droger en nemen de regenbuien in intensiteit toe, wat zorgt voor overlast. Nu hebben wij de perfecte oplossing voor beide problemen! Door de regen op te vangen zorg je er in de droge periode voor dat de tuin niet verdroogt. Tijdens een hevige regenbui vangt u de regen op, dit zorgt voor minder overlast.


Veel mensen in Nederland en België, zijn zich nog niet (helemaal) bewust van de voordelen die regenwater biedt.

In dit artikel worden de 8 grootste voordelen van regenwater besproken.


 

1.

Door regenwater te gebruiken voor toiletspoeling, wasmachines of tuinirrigatie, kan tot 50% besparen op de drinkwaterfactuur.


2.

Niet alleen planten, maar ook je favoriete truien zijn blij met regenwater. Doordat regenwater zachter is dan drinkwater vereist het minder wasmiddel en hoef je geen wasverzachter en ontkalker meer te gebruiken voor je wasmachine


3.

Langere levensduur van huishoudelijk apparaten door gebruik van regenwater. Regenwater is zachter dan drinkwater en zorgt zo voor minder verkalking in bijv. je wasmachine.


4.

Door droogte kunnen in de zomer de grondwaterstanden erg laag zijn. Hierdoor zullen gemeentes en overheden op sommige momenten moeten beslissen om de levering van drinkwater te beperken en het water geven aan tuin of het vullen van zwembaden met drinkwater verbieden. Door een eigen watervoorziening te hebben, voorkom je dit probleem.


5.

Het behoud van de natuurlijke waterkringloop. Het regenwater wat van de daken en afgedichte oppervlakten valt komt veel te vaak in het riool terecht. Wie regenwater opslaat op eigen terrein en het bijvoorbeeld gebruikt voor tuinbewatering, doet goed voor het milieu. Het water kan immers in je eigen tuin wegsijpelen en de grondwaterreserves aanvullen. Op deze manier blijft de natuurlijke waterkringloop behouden.


6.

Door zware regenval bereiken lokale rioleringssystemen en riolen vaak hun grenzen. Overstromingen zijn het gevolg. Iedere regenton en regenwateropvangsysteem dat neerslag op eigen terrein vasthoudt en hergebruikt, biedt verlichting en voorkomt schade door overlast.


7.

Het drinkwater uit de kraan is vaak te hard. Veel planten houden niet van hard water. Bovendien kan water geven met kalkhoudend water leiden tot kalkvorming van de grond. Dit zorgt voor de stijging van de pH waarde en vermindering van de opname van voedingsstoffen in de plant. Regenwater daarentegen is kalkvrij, zacht en ideaal voor huishoudelijk groen en biologische groenten.


8.

Door het opvangen en hergebruiken van regenwater, wordt de riolering en rioolzuiveringsinstallaties ontlast. Dit zorgt ervoor dat gemeentes en overheden minder hoeven te investeren in het verhogen van de piekbelastingen van rioleringssystemen en zuiveringsinstallaties. Dus zorgt consequent gebruiken van regenwater, voor verminderen piekbelastingen en dus een afname in infrastructuurkosten op lange termijn voor rioleringen.



regendruppels die op de grond vallen


bottom of page