top of page
Foto van schrijverJelle Zonneveld

Klimaatadaptie: Subsidies voor Regenwateropvang en Installatietips

Bijgewerkt op: 7 nov.

Door de klimaatverandering worden onze zomers steeds droger en onze winters steeds natter en daarmee ontstaat ook de noodzaak om ons aan te passen aan extreme weersomstandigheden. In veel gemeentes en waterschappen zijn subsidies beschikbaar voor particulieren en bedrijven die willen bijdragen aan klimaatadaptatie door regenwater op te vangen en her te gebruiken. Lees hier meer over subsidies voor klimaatadaptieve maatregelen. Ben je ook van plan om een regenwatertank te installeren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw gemeente. Lees dan verder en ontdek hoe je in aanmerking komt voor deze subsidie.


WAAROM REGENWATER OPVANGEN?


Regenwateropvang heeft tal van voordelen voor klimaatadaptatie:

Besparing op drinkwater: Door regenwater te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin of het doorspoelen van het toilet, verminder je je drinkwaterverbruik.

Vermindering van wateroverlast: Een regenwatertank kan helpen om hevige regenbuien op te vangen en zo wateroverlast te voorkomen.

Duurzaam en milieuvriendelijk: Het hergebruik van regenwater draagt bij aan een duurzamer gebruik van natuurlijke hulpbronnen.


Hoe vraag je een subsidie aan?

Vaak wordt er op de website-pagina van de desbetreffende gemeente of waterschap gesproken over subsidie klimaat adaptieve oplossingen. Daar staat precies in hoe je de aanvraag moet invullen en hoeveel geld je terug kan krijgen. Dit is per gemeente en aanvraag verschillend.

Onderstaand handige tips om rekening mee te houden, als u een subsidieaanvraag wilt doen:

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je project aan de voorwaarden voldoet en stel een duidelijke projectbegroting op.

  2. Aanvraag indienen: Dien je aanvraag in via het aanvraagformulier op de website van de desbetreffende gemeente of waterschap. Vergeet niet te vermelden of je ook andere subsidies hebt aangevraagd.

  3. Beoordeling: Je aanvraag wordt binnen een aantal weken beoordeeld. Het waterschap of gemeente controleert of je project voldoet aan de subsidiecriteria.

  4. Vaststelling: Bij veel gemeentes wordt er na afronding van het project het definitieve subsidiebedrag vastgesteld op basis van de werkelijk gemaakte kosten. Dit is per gemeente afhankelijk, dus bekijk dit van tevoren.



PRAKTISCHE TIPS VOOR HET INSTALLEREN VAN EEN REGENWATERTANK

Plaatsbepaling: Kies een plek dicht bij het dak waar het regenwater vandaan komt. Dit kan in de tuin zijn of aan de zijkant van het huis.

Capaciteit: Bereken de benodigde capaciteit van je regenwatertank. Dit hangt af van de grootte van je dak en hoeveel water je wilt opslaan.

Installatie: Zorg voor een goede aansluiting op de regenpijp en overloopvoorzieningen voor als de tank vol is. Je kunt ook filters installeren om vuil uit het water te houden.

Gebruik: Sluit de regenwatertank aan op een bewateringssysteem voor je tuin of een spoelsysteem voor je toilet om optimaal gebruik te maken van het opgeslagen water.


Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Vul dan het contactformulier in en we helpen je graag verder.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page