top of page
  • jelle026

De verschillende mogelijkheden om regenwater op te vangen


Voor het opvangen van regenwater zijn verschillende mogelijkheden, zowel bovengronds als ondergronds. In deze blog leggen we uit welke stappen nodig zijn om de juiste hoeveelheid en tank te kiezen.

 

STAP1: Ondergronds of Bovengronds

Vaak wordt een regenwatertank ondergronds ingegraven. Maar in de situaties waar dat niet kan, kan er gekozen worden voor een bovengrondse regenwatertank, belangrijkste verschil tussen de 2 tanks is het feit dat er bij een bovengrondse tank meer druk komt en de tank dus verstevigd moet worden met staalbanden om zo de druk aan te kunnen. Bij de ondergrondse tanks houdt de grond de tank tegen zodat deze omhoog komt. Let wel op dat de juiste inbouwvoorschriften gevolgd worden. Zo voorkom je dat de tank omhoog komt.


Stap 2 De grootte van de tank

Voor het bepalen van de grootte van de tank zijn er een 2 dingen belangrijk:

 

-            De grootte van het dak, hieraan kan je de hoeveelheid regen berekenen wat er per jaar op je dak valt. Onderstaand de vuistregel voor het berekenen van je regenwater opbrengst.

-            De toepassing waar de tank voor wordt gebruikt, alleen voor de tuin of ook in Huis. Als de tank in huis gebruikt wordt, wordt de tank frequenter gebruikt en is er dus een groter volume nodig.

 

Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput: per m2 is dat namelijk ca. 850 liter. Dus als u een dak heeft van 100m2 dan kunt u jaarlijks ca. 85.000 liter oftewel 85m3 aan regenwater opvangen voor gebruik. Dat is echter wel afhankelijk van de plaats waar u woont en van het daktype,

Vervolgens kunt u berekenen hoe groot uw regenwatertank moet zijn. Er wordt nog vaak  gerekend met 5% van het jaarvolume, waarmee u zou uitkomen op een tank van 0,05 x 85 = 4,25m3. Maar vanwege het veranderende klimaat en de langere droogteperiodes is dit echt te weinig en rekenen we met een minimum van 8% (oftewel een maandvoorraad). Dat betekent in het voorbeeld dat u minimaal een regenwatertank of regenwaterput van 0,08 x 85 = 6,8m3 nodig heeft.Bij vragen of het willen laten berekenen van de ideale tank voor u situatie, neem contact met ons op via de mail of telefoon.

Comments


bottom of page